BEMUTATKOZIK A ZÖLD LIGET TAGÓVODA

A Főváros XVIII. kerületében, Pestszentimrén  az Ady Endre utca 127-ben található óvodánk. 2022-ben lesz 70 éves az óvoda. 1952-ben 100 gyermek részére épült a hosszú, lapos tetős szimmetrikus épület. 

A négy csoportszobában négy közel homogén összetételű csoport van. Az óvoda épületéhez kettő nyitott és egy fedett terasz tartozik. A csoportszobákból nyílik lehetőség a kijárásra, így jó idő esetén a gyermekek étkezése, játéka a teraszon is történhet.

Óvodásaink közül nagyon sokan vannak, akiknek szülei, nagyszülei is ebben az óvodában voltak óvodások. Kertes, családi házban élnek gyermekeink, két-három generáció együtt. Egyre nagyobb réteg igényli, hogy kertje, környezete gondozott, szép legyen. A családi házak udvarain mini parkok létesülnek, füvesítenek, örökzöld növényeket ültetnek. Egyéni arculatú óvodaudvarunkat, kertünket mi is egyre szebbé varázsoljuk.

Az udvarokat úgy alakítottuk ki, hogy a játszóteret meghagyva, a közvetlen és közvetett megfigyelésre, tapasztalatszerzésre sok lehetőséget tudjunk kínálni.

Óvodánk udvarát díszíti egy-egy természetes jellegű kerti tó, virágos-, veteményeskert, mini erdő, sziklakert, ami a Zöld Liget Sétáló Tanösvény része is.

Két-két csoportra jut egy mosdó, öltöző. A csoportok napirendjét ehhez a feltételhez hangoljuk. Folyamatosan igyekszünk a gyermekeink és magunk számára környezetünket minél otthonosabbá, hangulatosabbá tenni. 

Lehetővé tesszük a gyerekek mozgás- és játékigényének kielégítését az ovi sportpályán és a tornaszobában. A külsős szakembereknek, gyógypedagógusunknak a fejlesztő-foglalkoztató-sószobában tudunk helyet biztosítani.

Tagóvodai dolgozói: tagóvoda vezető, óvodapedagógusok, gyógypedagógus, pedagógiai asszisztens, gyógypedagógiai asszisztensek, dajkák, fűtő-kertész, karbantartó, óvodatitkár.

A mi óvodai nevelésünk sajátossága, hogy megpróbáljuk óvodásainkat arra nevelni, hogy ami még megmaradt a természetből arra vigyázni, az őket körülvevő környezetet, élővilágot óvni, védeni kell. Ha valamit elveszünk a természetből, azt valamilyen formában vissza is kell juttatni.

Nevelőtestületünk minden tagja ezt a szemléletet vallja. Minden dolgozónk elhivatott a környezetvédelem iránt. Életmódunkban és munkánkban pozitív mintát nyújtunk a környezettudatos magatartásra és a fenntarthatóságra nevelésben.

A környezetvédelem, mely összetett fogalom, óvodánkra való alkalmazását úgy valósítjuk meg, hogy az általunk nevelt gyerekekben megalapozzuk a természet megismerésével a természet szeretetét, a természet tisztaságának, szépségének védelmét.

Programunk legfőbb sajátossága, hogy a gyerekek közvetlen közelében alakítottuk és alakítjuk ki a legjellemzőbb természeti társulásokat, lehetővé téve a környezet tevékeny megismerését, a közvetlen tapasztalatszerzést. Pl.: erdő, tó, virágoskert, sziklakert, borókás, stb.

Zöld Liget Tagóvoda bemutatkozó kisfilm