Azt valljuk, hogy az óvodai beszoktatás egy folyamat- mely a az óvodával, az új környezettel, a felnőttekkel, a társakkal való ismerkedésről szól és a gyermekek többsége az óvodában töltött minőségi időben fokozatosan válik éretté arra, hogy a közösségi szokásokat, szabályokat megismerkedve felvegye a saját csoportja ritmusát és szeressen a közösséggel együtt közösségben lenni és tevékenykedni.

A nevelési év kezdete előtt ismerkedő napokat szerveztünk leendő kiscsoportosaink és a szülők részére, ahol a szülő tudatos jelenléte támogatja a gyermeket az óvodához kapcsolódó érzelmi biztoság megalapozásában.

Ezeken a napokon a beiratkozáshoz szükséges adminisztráció, ügyintézés is megvalósul. A jelenlegi járványügyi helyzetben nem látjuk még előre, hogy mikor és milyen mértékben tudjuk a leendő óvodás gyermekek családjai számára a személyes látogatást biztosítani tagintézményeinkben.

Minden helyzetben elengedhetetlen az együttműködés a családokkal, de talán ebben az időszakban a legfontosabb megbízni egymásban és segíteni egymást. Az őszinteség, a bizalom a szülő-óvodapedagógus között elengedhetetlen, hiszen az óvodai nevelés a családi nevelésre épül.

A befogadás, ismerkedéses napok:

 • mindkét óvodapedagógus és a nevelést segítő személyzet- nevelést segítő dajka, pedagógiai asszisztens is támogatja a családok és gyermekek ismerkedését az óvodával
 • A gyermekek számára érzelmekre ható biztonságos, játékos környezetben valósul meg az ismerkedés
 • Az óvodai környezet felfedezése a szülő számára is biztonságot ad, így könnyebben és bizalommal tudja a gyermeket az új környezetben új emberekre bízni
 • Az ismerkedés, a szülő /óvodapedagógus közötti bizalmi kapcsolat kialakulása segíti a gyermekek elválását a szülőt- a legtöbb gyermek az esetleges kezdeti nehézségek után jól érzi magát a közösségben, élvezi majd a kortársak társaságát,

Az ismerkedési szakasz első és legfontosabb része, hogy a gyermekek biztonságban érezzék magukat az óvodában és kialakuljon az érzelmi kötődés a gyerekek és az óvodapedagógusok, a pedagógiai asszisztens és a nevelést támogató dajka között.

A szülős befogadás a BP18 Egyesített Óvoda tagóvodáinkban:

 • Az anyás/szülős beszoktatás lényege, hogy a gyermek az édesanyjával vagy más családtaggal érkezik az ismerkedő napokra, minden tevékenységben közösen vesznek részt.
 • Augusztus utolsó hetében minden tagóvodában lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermekek szüleivel együtt ismerkedjenek az óvodával, így szeretnénk elérni, hogy óvodába kerüléskor már ne idegenkedjenek az új környezettől

Szülőknek szóló javaslataink az óvodával való kötődés kialakításához:

 • A befogadási időszak első időszakában fontos a rendszeresség elvének alkalmazása, mely szerint lehetőleg szerint ebben az időszakban egy meghatározott időszakban érkezzenek gyermekükért az óvodába.
 • Ajánljuk, hogy legyen egy rövid rituáléjuk a búcsúzkodásra, melyet előre megbeszélnek a gyermekkel. Röviden, határozottan, de szeretettel búcsúzzanak el gyermeküktől.
 • Pozitívan befolyásolja a befogadási időszakot, ha az ismerkedés előtt több alkalommal sétálnak az óvoda környékén, sokat beszélgetnek a gyermekekkel az óvodáról
 • A gyermekek értelmi képességeinek megfelelően kell felkészíteni a családi háztól való részleges elvállásra, beszélgetni kell a gyermekkel arról, hogy mi történik velük a nap folyamán- elsődlegesen abban kell erősíteni a gyermekeket, hogy a számukra legnagyobb biztonságot jelentő családi környezetbe a szülők hazaviszik őket,
 • lehetőség szerint a késői cumi használat, cumisüvegről való leszoktatás ne essen egybe a gyermek óvodakezdésével, ezzel megnehezítjük a gyermek a gyermek illeszkedését
 • Az óvodapedagógusaink türelemmel és elfogadással kezelik az egészséges gyerekek érési ritmusa közötti természetes különbségeket, így a WC használatból fakadó kezdeti nehézségeket is, mely az esetek nagy többségében spontán megoldódik. A gyermekek WC-re szoktatása nem az óvodában kezdődő folyamat, kérjük a szülők segítségét a gyermek érdekében abban, hogy a gyermek érésének megfelelően fokozatosan szoktassa gyermekét a pelenka elhagyására, hisz közös célunk, hogy mihamarabb teljes biztonsággal szobatisztává váljon a gyermek.
 • Az otthonra emlékeztető dolgokból: kedvenc játék, takaró, pelenka, rongyi stb. érdemes egyet kiválasztani, ami átsegítheti a gyermeket a leválás , óvodához való kötődés kialakulásának időszakában

Életkori sajátosságuk, érési folyamataik, egyéni genetikai adottságaik, verbális kommunikációs képességeik is egyéntől függően eltérően fejlődnek és a szülői háttér nevelési elvei minden gyermek esetében különbözőek, ezért a gyermekek egyéni fejlettsége is más az óvodába lépés pillanatában.

Ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek az alábbiakban felsorolt tevékenységekkel ne csak az óvodába lépés pillanataiban találkozzanak a gyerekek:

 • WC, mosdó használat, kézmosás, kéztörlés gyakorlása
 • Zsebkendő használat, orrfújás mozdulatai, orrfújás technikája
 • A koronavírus járványhelyzet okozta biztonsági intézkedésekre való felkészítés: maszk használata a felnőttek részéről, érintés nélküli lázmérés, szociális és fizikai távolságtartás fenntartása, adott esetben a búcsúzkodás az óvoda kapujában történik meg.
 • Önálló étkezés gyakorlása, az evőeszköz fogás technikája, a pohárból való ivás elsajátítása
 • Öltözködés: saját ruházat felismerése, vagy a ruhák jellel történő ellátása, ruhadarabok fel- le vételének képessége segíti az önállóság fejlődését
 • Az otthon kialakított napirendi szokások, az azonos tevékenységek ismétlődése segíti időérzékük alakulását, növeli biztonságérzetüket és támogatja, hogy az óvodai szokásokat-szabályokat könnyebben elfogadják.

A gyermekek részére biztosítjuk az egészséges fejlődéshez és fejlesztéshez szükséges tárgyi környezetet, eszközöket:

Gyermekük óvodába érkezésére az óvodai környezetet előkészítjük a gyermekek életkori sajátosságainak, pszichés és testi igényeinek megfelelően. Ehhez biztosítjuk még a következő tárgyi feltételeket:

 • pihenés eszközei: ágynemű ágyneműhuzat, lepedő
 • tisztasági szerek: folyékony szappan, WC papír, fogkefe, fogkrém, papír zsebkendő, szalvéta
 • étkeztetés eszközei a gyermekek méretéhez igazított evőeszközök

A zökkenőmentes óvodakezdéshez kérjük:

 • 3 éves státuszvizsgálati papír másolata (életkorhoz kötött, kötelező szűrővizsgálat)
 • Váltócipő vagy szandál
 • Váltás ruha, fehérnemű, nadrág, póló, zokni

Bízunk benne, hogy gyermeke mihamarabb örömmel, kedvel érkezik minden nap a BP18 Egyesített Óvoda valamelyik tagintézményébe. Munkatársaink készséggel állnak az Önök rendelkezésére, kérjük, hogy forduljanak hozzájuk bizalommal!

 

Örömteli óvodai éveket kívánunk!

 

Kékesi Szilvia

Intézményvezető

 

Gajdosné Szabó Anita 

Intézményvezető helyettes