Kedves Szülők!

 

Fogadják szeretettel kollégánk írását, mely főként azon szülőknek szól, akiknek gyermeke idén kezdi meg óvodai éveit.

 

Kezdődik az ovi

 

Miután a családok átböngészték az óvodák honlapjain található bemutatkozó adatokat, lehetőségeket, egyéni sajátosságokat, videókat, az első lehetőség az óvodával való ismerkedésre, az ovikezdés előtti nyílt nap. Nagyon közkedvelt és látogatott program, ahol betekintést nyerhetnek a szülők óvodai életünk mindennapjaiba. Választ kaphatnak felmerülő kérdéseikre.

 

Szeptember

 

Az első napok, hetek, a régi ovisok visszaszoktatásáról, az új ovisok beszoktatásáról szólnak. A beszoktatás /befogadás/ sikeressége elsősorban a gyermek személyiségén múlik, de egyéb tényezők is befolyásolhatják.

Van olyan gyermek, akit az első napokban a kíváncsiság vezérel, pár napig érdeklődve érkezik, majd 1 hét után kezd el pityeregni.

Van, aki számára első naptól kezdve öröm a kortársakkal együtt lenni.

Más, érzékenyebb gyereknél akár 2-3 hét, sőt 1-2 hónapig is eltarthat, míg eltűnnek a reggeli könnyek. 

 

Hogyan segíthet a család?

 

Ha van rá lehetőség, beiratkozáskor érdemes olyan csoportba kérni a gyerkőcöt, ahol van ismerős szomszéd, vagy játszópajtás a játszótérről, esetleg a bölcsiből. /Segíthet, egy biztos pont./

Rajzolgassuk otthon új óvodai jelét. Óvó néni hálás lesz, ha ruhába, cipőbe, alvós maciba belekerül.

Érdemes ovikezdés előtt néhányszor elsétálni az ovi mellett, amikor kint játszanak a gyerekek. Beszélgetni az óvodáról. Köszönni a leendő óvó néninek, aki biztos, hogy kedvesen üdvözli, elmondja, mennyire várja a kisgyermek érkezését. :)

Ha nehéz a reggeli elválás, érdemes latba vetni, kitől válik el könnyebben a gyermek, és eleinte vigye Ő oviba!

 

Mit ne tegyünk!

 

Soha ne ijesztgessük  a gyermeket azzal, hogy "Az oviban majd meglátod, megtanulod, hogy mit nem lehet...óvó néni ezt nem fogja engedni..." stb. Igyekezzünk pozitív képet festeni az óvodáról!

A gyermek a szülő minden rezdülését érzi, tehát hiába mondja azt, hogy "Nagyon jó lesz!"     -miközben aggódva szorítja a gyermeke kezét. Szóval, sokszor a szülőket kell először "beszoktatni" az oviba. 

 

Ezért kérjük, hogy bízzanak az óvó nénikben! Legyenek magabiztosak, kezeljék természetesen ezt az időszakot! Gyermekük felé is ezt kommunikálják! 

 

Cserébe mi óvónénik nagy szeretettel, türelemmel, empátiával fogjuk fogadni Önöket!

Az óvoda, egy elfogadó közeg, állandó-biztonságot nyújtó napirenddel, ahol a legfontosabb, a biztonságérzet kialakítása.

Ezt segíti, ha hozhatja az alvós nyunyókát, vagy az anyaillatú alvós macit, stb.

Célszerű a reggeli elköszönést lerövidíteni, hiszen ha túlságosan elhúzódik, csak egyre jobban belelovalja magát a bánatba a gyermek. Mi óvodapedagógusok, dadus nénik, pedagógiai asszisztensek, mindent megteszünk azért, hogy megvigasztaljuk! Elérhetőséget kérünk, és értesítjük a szülőt, ha túlzottan sokáig elkeseredett. Fokozatosságra törekszünk. A bölcsiből jött gyerekek általában elfogadják az egész napot az oviban. Aki nem járt közösségbe, és a szülő  munkája engedi, reggel kicsit később jön, délután kicsit hamarabb megy haza. Ezt az időt fokozatosan növeljük, egyéni megegyezés alapján. 

/A szokások óvodánként eltérhetnek./ 

 

A környezetváltozás, a sok új inger, okozhat változást a gyermek viselkedésében. Pl. visszalépés lehet a szobatisztaságban, vagy újra cumizni kezd, nem akar enni, stb. Ezek természetes folyamatok, nagy türelemmel orvosoljuk. 

Örök szülői aggodalom: "Evett? Ivott? "

Kedvesen kínálunk, soha nem erőltetünk! De nagyon odafigyelünk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszanak a gyerekek, hogy rendszeresen menjenek vécére, és ha nem ettek, jelezzük a család felé, hogy otthon pótolni tudják. A türelem, és a közösség jóízű falatozásának hatására, a gyerekek fokozatosan, egyre szívesebben esznek társaikkal.

Az ételallergiás gyermekek étkeztetése is megoldott, nagy körültekintéssel szervezzük!

 

Évek óta vegyes életkorú csoportban dolgozom. Sokat segít a nagyok türelme, segítsége ebben az időszakban, hiszen ők is részt vesznek a játékba hívásban, a vigasztalásban. Előfordul, hogy az új kicsi éppen egy nagycsoportos gyermekben találja meg először a biztonságot. 

 

Milyen módszerekkel segítjük a gyermeket?

 

Ölbéli játékkal, ringatással, dúdolással, énekkel, mondókával, mesével, bábbal, beszélgetéssel, rajzolással, egy kisautóval, bármivel, ami a gyermeket megnyugtatja.

Óvónéni kedves mosolya, megnyugtató hangja, a mindenre odafigyelő képessége, pozitív kisugárzása segíti a gyermek megnyugtatását. 

 

Az óvónéni mindenre emlékszik! A "régi" ovisoknak mi volt a kedvenc játéka, barátja. Fel fogja kínálni, észre fogja venni mekkorát nőtt, milyen szép barna lett a Balatonon, emlékezni fog a költözésre, és hogy a nagyihoz készültek...Időt fog szakítani rá is, hogy elmondhassa, hogy megtanult bicajozni, és ennek mi nagyon fogunk örülni! :) 

Nos, ezért tart ez az időszak napokig, hetekig, hiszen mindenkit meg kell vigasztalni, és mindenkit végig kell hallgatni!!! 

 

Azok a kisgyermekek, akiknek édesanyjuk otthon van a kistesóval, gyakran még érzékenyebbek a változásokra. Előfordul testvérféltékenység, anya hiányának felerősödése. Ha a gyermek igényli, és a család így dönt, járhat délelőtt oviba, részt vehet a délelőtti óvodai  tevékenységekben. Majd délután  minőségi időt tölthet családjával. Ez is egyéni igény, megbeszélés kérdése.

 

Mi óvodai dolgozók, nyugalommal, békét sugárzó természetes elfogadással várjuk a gyermekeket. Ha a családból is így érkezik, ilyen lesz a gyermek napja, viselkedése. Nyitott, kommunikatív, érdeklődő, új élményekkel, önfeledt játékkal teli. 

 

Élményekkel teli csodás óvodai éveket kívánunk!

 

Egyesített Óvoda Pestszentlőrinci Napraforgó Tagóvodája