Horváthné Kapocsi Anikó vagyok, a BP18 Egyesített Óvoda Pestszentlőrinci Szivárvány Tagóvoda vezetője, óvodapedagógus, mesterpedagógus, óvodai szakértő, szakvizsgázott közoktatásvezető, esélyegyenlőségi referens végzettséggel, Népfőiskola felnőttképzési szakmódszertani területen szakoktató. 2002 óta dolgozom a Szivárvány óvodában, 2011-től óvodavezető, 2020 óta tagóvoda-vezető vagyok.

Tudatosan választottam ezt a hivatást, hogy óvodás korú gyermekeket szeretnék nevelni. Munkakezdésem óta mindig kerületünkben dolgoztam, itt élünk családommal.

Mindig arra törekedtem, hogy az adott helyen a közösség és elsősorban a gyermekek javát szolgáljam. Vallom, hogy akkor jó egy óvoda, ha a gyermekek örömmel jönnek, ha a szülőktől bizalmat kapunk, ha közösségünk összetartó, egymást segítő, kollégákból tevődik össze.

Mesterprogramom egyik területe a generációk közötti közösségfejlesztés, amely az elfogadáson, tiszteleten és kölcsönösségen alapul. Időskorúak és óvodások közös programjainak szervezése, koordinálása, elsősorban a közeli szociális szolgálatokkal.

Az egyedülálló kezdeményezés módszertani tapasztalatait szeretném jó gyakorlatként megosztani kerületünkben.

A munkám főbb mozgatórugói:

️ Egy közösség fennmaradásának lényeges eleme a hagyományok őrzése, a helyi értékek előtérbe helyezése.

️Szakmai életutamat a tudatosság jellemzi.

️ Kerestem azokat a szakmai kihívásokat, amelyekkel óvodánk működése egyre hatékonyabb lesz- pályázatok, képzések, Dioo informatikai program, projektpedagógia

️ A vezetés nemcsak egyedüli feladat, sok mindent közösen kell megoldani, kollégáimmal, akiknek munkájában teljes mértékben megbízok és támogatok.

️ A zene elkíséri életemet, játékos fejlesztést tartok a tehetségígéretes gyermekeknek.

️ Természettel harmóniában élő környezetkultúra alakítása. Közösségi kert gondozása, egészséges életmódra nevelés, biokertészet, folyamatának elmélyítése. A fenntarthatóság napi gyakorlatának kialakítása.

️ Arborétum jellegű kert kialakítása feledteti, hogy egy lakótelep kellős közepén nevelődnek a gyerekek. Madárbarát kertünk és tanösvényünk, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt jó játék, melynek fejlesztése szívügyem.

️ Fontosnak tartom, hogy nevelőtestületünk minden tagja tisztában legyen az egyenlő bánásmódra és esélyegyenlőségre vonatkozó előírásokkal, biztosítsa a diszkrimináció-mentes nevelést, a befogadó és toleráns légkört, segítse a szülőket.

Vallom, hogy az elkötelezettség, szakmai hitelesség, felelősségvállalás magas színvonalú gyermekintézményt tud működtetni

Legfontosabb feladatom valamennyi nevelési területen a Szivárvány Tagóvoda eddig elért eredményeit megtartani és innovatív új lehetőségeket beépíteni közösségünk, szülők, szakmai partnereink segítségével, amelyek a gyermekek javát szolgálják.