Herpainé Ábrányi Dóra vagyok a BP18 Egyesített Óvoda Pestszentimrei Zöld Liget Tagóvodájának vezetője -környezeti nevelő, gyógy-testnevelő, szakvizsgázott óvodavezető, mesterpedagógus.

1999 óta élek a kerületben és dolgozom a Zöld Liget Óvodában, mint óvodapedagógus, majd óvodavezető-helyettes. 2010 óta vezetőként segítem azt az óvodát, ahol pályakezdőként elhelyezkedtem, 2020-tól tagóvoda-vezetőként veszek részt a kerület szakmai életben.

Vallom, hogy egy kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós ember környezete is az.  A nyugodt, gyermekbarát környezet segíti, hogy óvodásaink nyugodt, szeretetteljes légkörben nevelődjenek, sok-sok játék – játszás közepette. Pedagógiai programunk kidolgozásának, gyakorlati megvalósításának környezeti nevelőként kezdetektől részese voltam.  A környezet megismertetése, megszerettetése, védelme mellett fontos szerepet kapott óvodánkban az egészségtudatos életmódra nevelés is.

Hitvallásom, hogy „ép testben, ép lélek”, mert nem elég a szép környezet, egészség is kell hozzá, hogy élvezhessük a környezet által megtermett lehetőségeket. Ezen gondolat szellemében írtam meg a mesterprogramomat a Zöld Tornát.

Mesterprogramom célkitűzései:

Zöld Liget óvoda kialakított környezeti nevelést támogató hagyományainak továbbvitele, újragondolása, megújítása

Ápolom és ápoltatom az óvoda felnőtt és gyermek közösségével a környezetünkhöz fűződő pozitív viszonyt példamutatással és közös tevékenységek, programok szervezésével, megvalósításával

Zöld szakmai kapcsolatok alakítása a kerületi zöld környezeti nevelést támogató óvodákkal, szakmai műhelymunka és szakmai munkaközösségi keretei között

Pályázatok írásával segítem a fenntarthatóság, környezeti nevelés és egészséges életmód feltételrendszerének kialakítását

Büszkén mondhatom, hogy a kerületünkben az óvodánkban került kialakításra először egy mini tanösvény, ami kibővülve mára a Zöld Liget Sétáló nevet viseli és tevékenységekbe ágyazottan, tapasztalati úton láttatja meg a környezet sokszínűségét a gyermekekkel.

A „Örökös Zöld Óvoda” és a kerületben egyedüliként a „Kerékpárosbarát Munkahely” címek elérése fontos mérföldkövek voltak szakmai életutam során. Mindkét terület a környezetvédelem és egészséges életmód - mind szakmai és társadalmi fontossága, mind belső indíttatásból fakadóan szívemhez közeli területek, ez vezeti mindennapi szakmai munkámat.

Én magam is jó példát mutatok: lehetőség szerint kerékpárral járok dolgozni. Úszom, futok, kutyát sétáltatok, igyekszem sok időt tölteni a szabad levegőn, óvom és védem a környezetemet a természetet, és a környezetemben élőket is erre biztatom.